Cine nu se mandreste cu dinti perfect aliniati si cu un zambet captivant, isi poate corecta imperfectiunile cu un aparat dentar montat chiar la Orto Care.

Aparat dentar – Cel mai eficient remediu pentru alinierea dintilor.

Dintii drepti, frumos aliniati pe cele doua arcade si zambetul captivant se transforma in cea mai reprezentativa carte de vizita, utila pentru infiriparea relatiilor sociale. Dar cine nu se poate lauda cu astfel de ”atuuri”, are posibilitatea sa-si corecteze imperfectiunile danturii cu un aparat dentar montat chiar in cabinetul stomatologic Orto Care.

In ce consta terapiile de ortodontie?

Indiferent daca exigentele de aliniere a dintilor se datoreaza unor probleme aparute in timpul masticatiei sau necesitatii de a-i salva, va recomandam cu incredere tratamentele noastre de ortodontie. Acelasi lucru ramane valabil si cand, desi nu exista o carenta functionala, va doriti un suras impecabil.

Este vorba despre o ramura a stomatologiei care se ocupa cu diagnosticarea, prevenirea si tratarea malocluziilor. Aceste defecte se datoreaza anomaliilor de eruptie si de pozitionare a dintilor pe cele doua arcade, precum dezvoltarii insuficiente sau excesive a oaselor maxilare.

Specializarea are ca obiectiv corectarea respectivelor defecte, cu posibile repercusiuni in plan functional si estetic. Totodata, are rolul sa favorizeze atingerea unui echilibru intre estetica faciala, eficienta masticatiei, sanatatea cavitatii oro-dento-maxilare si a organismului in ansamblu.

Daca in trecut se considera ca doar copiii si adolescentii puteau beneficia de tratamentul cu aparate dentare, in prezent, lucrurile s-au schimbat. Terapiile ortodontice dau rezultate favorabile indiferent de varsta ”purtatorilor” de malocluzii, fara sa existe o limita superioara.

La cei mai mici pacienti, cu dinti de lapte sau cu o dentitie mixta, permit localizarea si prevenirea precoce a imperfectiunilor dentare si scheletice. Insa astfel de anomalii, diagnosticate prea tarziu (dupa finalizarea cresterii osoase), nu se mai pot corecta deseori decat prin extractii si / sau interventii chirurgicale.

La pacientii adolescenti, odata ce perioada de inlocuire a dintilor de lapte si de eruptie a celor definitivi ia sfarsit, prin tratamentele ortodontice, reusim sa controlam dezvoltarea armonioasa a oaselor faciale si orientarea dintilor in arcada.

O alta categorie de pacienti sunt adultii cu defecte functionale si anomalii estetice legate tot de alinierea deficitara a danturii. In cazuri similare, malocluziile rezulta in urma pierderii dintilor datorita traumelor, extractiilor sau atrofierii parodontiului (boala parodontala).

 

Merita sa porti un aparat dentar?

Tratamentul ortodontic propriu-zis presupune montarea unor aparate dentare pe suprafata dintilor. Dispozitivele servesc la deplasarea ghidata a radacinilor naturale in suportul osos (osul alveolar), la modificarea oaselor faciale si a tesuturilor gingivale, pana la ameliorarea partiala / totala a malocluziei.

Pana in urma cu vreo 3 decenii, erau alcatuite din fasii metalice, ce inconjurau fiecare dinte in parte. Fiind fixate pe latura interna (linguala) sau externa (vestibulara), apareau cu mult mai inestetice decat versiunile moderne. Acum, sunt inlocuite cu o serie de componente mai mult sau mai putin vizibile, totul depinzand de model, tipologie si scop terapeutic.

In cazul ortodontiei fixe, principalele elemente sunt bracket-urile, un fel de placute metalice, ceramice sau din safir. Acestea se cimenteaza cu ajutorul unor adezivi speciali, pe suprafata incisivilor, a caninilor si a premolarilor. Pentru molari, se folosesc inele sau tubusoare.

De bracket-uri, cu ajutorul ligaturilor, se ancoreaza arcul ortodontic (firul metalic). Este principalul responsabil de indreptarea dintilor, in functie de forma modelata de medicul ortodont. Pentru malocluziile mai grave, se mai aplica si elastice, care la fel ca si arcul, favorizeaza deplasarea dintilor pe arcada.

In cazul tratamentelor cu aparat dentar mobil, desi lipsesc bracket-urile, miscarile de corectie sunt permise de actiunea altor componente. De regula, se folosesc in timpul perioadelor de crestere osoasa (la copii si adolescenti), in scopul modificarii unor obiceiuri vicioase, corectarii malocluziilor si ameliorarii malformatiilor oro-dento-maxilare.

Mai nou, au aparut si asa-zisele dispozitive invizibile (Orthocaps sau Invisalign), fabricate din materiale trasparente, similare gutierelor pentru bruxism. Se pot aplica pe una sau pe ambele arcade, urmand sa fie schimbate periodic, in baza amprentei dentare a pacientului.

Care sunt etapele terapiei ortodontice?

In general, tratamentele cu aparat dentar se impart in doua faze: una activa, ce coincide cu purtarea dispozitivului si alta pasiva, in care se stabilizeaza rezultatele. Insa la fel ca pentru oricare dintre procedurile cabinetului stomatologic Orto Care, nu putem ”sari” nici peste etapele de inceput:

1. Prima vizita si diagnosticarea
Inainte de terapia propriu-zisa, pacientul se va supune unei prime vizite, de care depinde de fapt eficacitatea tratamentului ortodontic. Tinand cont de diverse aspecte (pozitia dintilor, conformatia maxilarului, armonia faciala, simetria buzelor si a arcadelor, etc.), vom face o diagnosticare personalizata.

In general, sunt necesare o serie de radiografii, care ii permit medicului ortodont sa evalueze situatia reala din cavitatea orala, cu raportul dintre cele doua arcade, cu elementele dentare aflate inca sub gingie si cu eventualele patologii. Tot acum, prelevam si amprentele dentare.

2. Realizarea dispozitivului ortodontic
In vederea imbunatatirii esteticii si fuctionalitatii, medicul recomanda un anume tip de aparat dentar. Cum nu se pune problema unei singure solutii, ca pacienti, puteti alege intre dispozitivele mobile (recomandate in special copiilor) si cele fixe, cu bracket-uri mai mult sau mai putin vizibile, pozitionate pe fata interna / externa a dintilor.

Daca optati pentru solutiile estetice, aveti de ales intre dispozitivele fixe ceramice sau din safir (bracket-urile se apropie de cromatica dintilor), cele linguale (sunt cimentate pe fata interna,linguala a dintilor) si cele invizibile (au forma unor mascute transparente ce ”imbraca” fiecare arcada).

3. Montarea aparatului dentar
Dupa realizarea dispozitivului in laborator, va programam in cabinetul Orto Care pentru noua procedura. Procedura de montaj depinde de tipologia aleasa, insa pentru ca nu cauzeaza durere (poate doar un usor disconfort), totul se face fara anestezie.

Daca este vorba despre dispozitive mobile sau despre cele invizibile, vom ”sari” peste etapa de montaj. In schimb, in acest din urma caz, ii vom furniza pacientului setul de mascute, dar numai dupa un instructaj ”ca la carte”, astfel incat sa inteleaga ce are de facut dupa ce ajunge acasa.

4. Activarea si corectarea malocluziilor
Urmeaza asa-zisa faza activa (se poate spune ca este prima etapa terapeutica), cu mai multe sesiuni intermediare in intervalul cuprins de la montaj pana la indepartarea dispozitivului. De la un caz la altul, poate dura pana la 3 ani, timp in care asupra dintilor actioneaza anumite forte pentru remedierea malocluziei.

Pentru succesul terapiei, este importanta si cooperarea pacientului. In toata aceasta perioada, din momentul activarii, va fi nevoie de mai multe vizite de control, cu o frecventa medie de 3-8 saptamani intre una si alta. Depinde de gravitatea malformatiei ce trebuie corectata.

5. Mentinerea rezultatelor
La cateva luni dupa faza activa, exista riscul ca dintii sa aiba tendinta sa revina la pozitia initiala. Asa cum le explicam tuturor pacientilor, va informam ca pentru stabilizarea rezultatelor pe termen lung, veti avea nevoie de un alt tip de aparat dentar. Dupa indepartarea dispozitivului ortodontic, este indicata purtarea celui de contentie.

Dispozitivul post tratament este in asa fel proiectat, incat sa favorizeze ”obisnuirea” dintilor inca instabili, sa ramana in pozitia corecta. In functie de situatie, poate fi fix sau mobil. Pentru versiunile mobile, purtarea se limiteaza la orele nocturne, aspect ce va reduce disconfortul.

Ce defecte se pot corecta prin ortodontie?

Printre principalele anomalii dento-maxilare care necesita purtarea unor aparate dentare, putem mentiona:

a. (Muscatura) Ocluzia deschisa
Caninii si incisivii arcadei superioare nu se ating cu omonimii arcadei inferioare, ci lasa un spatiu vizibil. Ocluzia deschisa poate da nastere unor dificultati de pronuntie si este si foarte inestetica. Se poate regasi si intr-o varianta mai grava, atunci cand nu se ating nici incisivii, caninii, dar nici premolarii, uneori inocluzia putand ajunge pana la primii molari inclusiv.

b. (Muscatura) Ocluzia adanca
La nivelul molarilor, nu exista defecte ocluzale (de muscatura), in timp ce dintii frontali superiori (in special incisivii) ii acopera pe cei inferiori, pe mai mult de jumatate din lungime. Aparte, anomalia poate cauza probleme respiratorii.

c. (Muscatura) Ocluzia inversata
Se intalneste atunci atunci cand unul sau mai multe grupuri de dinti oclud (se ating ) in raport invers decat cel normal. Raportul normall presupune ca dintii superiori sa-i acopere pe cei inferiori, cei superiori fiind situati mai spre obraz fata de cei inferiori. Lasata netratata, anomalia poate conduce spre tulburari de articulatie temporo-mandibulara.

d. Dintii ingramaditi ( Inghesuirile dentare )
Din lipsa de spatiu suficient, dintii apar ”incalecati”. Cauzele pot fi genetice sau se datoreaza fie unor oase maxilare insuficient dezvoltate, fie unor dinti cu mult mai mari decat normalul. Uneori, pentru remediere, tratamentul cu aparat dentar trebuie completat de extractii.

e. Dintii spatiati
Diastema, tipica arcadei superioare, indica prezenta unui spatiu destul de vizibil intre incisivii centrali. Spatieri pot sa apara si intre restul dintilor. In ciuda farmecului ”detinatorilor”, este totusi considerata de majoritatea o situatie inestetica. Pentru aceasta, cea mai buna terapie o reprezinta tot ortodontia.

Ce durata au terapiile cu aparate dentare?

Durata tratamentului ortodontic este variabila, totul depinzand de mai multi factori, precum gravitatea problemei ce trebuie rectificata, raspunsul individual la planul terapeutic, colaborarea pacientilor cu medicul ortodont, respectarea instructiunilor de folosire si, nu in ultimul rand, igiena orala si intretinerea dispozitivelor.

Un alt parametru de luat in considerare este varsta pacientului. Spre exemplu, la adulti, oasele fiind complet formate, este posibil ca dintii sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a fi indreptati. In linii generale, terapia se intinde pe durata a cel mult 3 ani, incepand de la doar cateva luni.

In schimb copiii si adolescentii, la care cresterea nu este finalizata, pot purta aparatul dentar mai putin, desi durata totala se poate extinde pe mai multi ani. Din cauza dezvoltarii continue a maxilarului si a fazelor de eruptie, perioadele de tratament efectiv se pot intercala cu altele de repaus (terapie ortodontica in doua faze, din care una corespunde dentitiei de lapte, alta dentitiei mixte).

Pentru lamurirea tuturor detaliilor aferente tratamentului ortodontic, va invitam in cabinetul stomatologic Orto Care! Aici, specialistii nostri va pot furniza toate informatiile de care aveti nevoie si, totodata, va pot pune la dispozitie cele mai eficiente terapii necesare recuperarii zambetului mult visat.


Important
Acest site foloseste cookie. Continuarea navigarii implica acceptarea lor.