Endodontie – Obturatie de canal, tratamentul care salveaza dintele de la extractie, chiar daca tesuturile moi sunt grav afectate de inflamatii sau necroze.

 

Obturatie de canal – Tratamentul de endodontie care salveaza dintele

La orice varsta va puteti confrunta cu binecunoscuta durere de dinti. Aceasta poate fi o consecinta a cariilor ”nerezolvate” si care dupa un timp, ajung sa penetreze tesuturile in profunzime, pana la nervi. Prin terapiile de endodontie, medicii nostri va pot ajuta sa scapati de disconfort si sa va salvati dintii afectati.

 

Cand este nevoie de tratamentele de endodontie?

Durerea acuta de dinti poate avea ca sursa un proces inflamator in curs, generat la randul sau de o carie dentara profunda. In astfel de situatii, tratamentele endodontice sau de endodontie raman singura sansa de conservare a structurii afectate.

Fara sa se limiteze la o simpla obturatie de canal, ramura acopera intreaga paleta a interventiilor in care este implicat endodontul (partea interna a dintelui, care contine pulpa). Si devine o necesitate atunci cand:

 • Traumele sau cariile profunde cauzeaza leziuni care, avansand, pot afecta ireversibil pulpa dentara;
 • Urmeaza o reabilitare orala prin protezare, interventie ce poate duce la compromiterea tesutului ”viu”.

 

Terapia incepe printr-o obturatie de canal. Ulterior, zona este curatata, dezinfectata si ”inchisa” prin plombare (obturatie estetica). In caz contrar, bacteriile prezente se propaga in toate tesuturile ”vii” strabatute de vasele sanguine si de nervi, situate sub smalt si dentina.

Ce probleme rezolvam prin endodontie?

Scopul acestei specializari este sa curete intregul sistem endodontic si sa garanteze salvarea structurilor afectate, eliminand bacteriile si totodata infectia. In absenta interventiilor prompte, infectia poate sa se extinda spre radacina si sa se localizeze in jurul zonei apicale.

 

Uneori, procesul devine ireversibil, ducand la cronicizare. Din pacate, situatiile in care ne vedem nevoiti sa intervenim pentru a putea evita extractiile, nu sunt nici simple, nici singulare. Printre patologiile rezolvate de endodontie, se numara:

Pulpitele

Leziunile cariogene localizate in adancimea tesuturilor, cauzeaza inflamarea pulpei dentare si infectia bacteriana (pulpita). Extinderea infectiilor poate duce la necrozarea pulpei, situatie ce favorizeaza aparitia maladiilor parodontale si radiculare.

Granulomul

Frecvent, patologia este asociata cu inflamarea pulpei si cu abcesul dentar. La origini, trauma este anticipata de un un fenomen inflamator asimptomatic, localizat la extremitatea radiculara, care poate cuprinde si restul tesuturilor.

Alte tulburari

Procedura de oburatie de canal sau de devitalizare se dovedeste utila si daca:

 • Se verifica moartea pulpei dentare;
 • Exista leziuni traumatice la nivelul pulpei;
 • Se pune problema reabilitarii prin proteze dentare.

 

Ce presupune tratamentul endodontic?

Terapia prevede indepartarea tesutului pulpar inflamat sau necrotizat, de la nivelul coroanei, precum si al radacinii. Procedura este denumita si ” devitalizare”, tocmai pentru ca elimina partile ”vii” ale dintelui, adica vascularizatia si terminatiile nervoase.

Tratamentul endodontic dureaza destul de mult, indeosebi pentru molari (este nevoie de mai multe sedinte). La noi in clinica, il executam in urmatoarele faze:

 • Realizarea radiografiei – Aceasta ne permite sa punem un diagnostic si sa identificam situatiile critice;
 • Anestezia locala – Odata ce zona este ”amortita”, putem continua cu procedura de devitalizare propriu-zisa;
 • Izolarea cu diga – Metoda asigurand izolarea optima de restul cavitatii orale, evitam contaminarea zonei cu saliva;
 • Deschiderea camerei pulpare – Curatam cavitatea creata de carie, astfel incat sa avem acces la tesutul inflamat / necrotizat;
 • Curatarea camerei pulpare – Cu ajutorul instrumentarului stomatologic, patrundem in camera pulpara pana la canalul radicular;
 • Dezinfectarea camerei pulpare – Pentru a bloca raspandirea bacteriilor, spalam zona, folosind substante antiseptice;
 • Tratamentul de canal – Dupa eliminarea tesutului inflamat, inchidem camerele pulpare si radiculare ramase goale (obturatie de canal);
 • Reconstruirea coroanei dentare – Continuam cu sigilarea si refacerea dintelui prin plomba definitiva (obturatie coronara), incrustatii sau coroane ceramice.

 

Ce rezultate obtineti prin tratamentul endodontic?

Ca urmare a obturatiei de canal, dintele ”bolnav” nu mai reprezinta un focar de infectie. Dupa reconstructia coroanei cu obturatii estetice sau prin protezare, acesta continua sa-si desfasoare functiile la fel ca o structura perfect sanatoasa. Astfel, tratamentul permite reintegrarea sa pe arcada.

In masura in care starea clinica a pacientilor nu devine o ”amenintare”, rata de succes a interventiilor de endodontie este de aproape 100 %. Insa procentul inregistreaza o scadere semnificativa cand se pune problema repetarii tratamentelor.

 

Posibil ca intr-un moment anterior, terapia initiala a fost efectuata in maniera gresita sau in conditii improprii. Poate ca nu s-au respectat toate etapele ori medicul, insuficient pregatit, a folosit instrumente nepotrivite sau incorect sterilizate.

 

Dar la fel de bine, mai poate fi ”vina” anomaliilor anatomice. Insa pana si in situatiile cele mai critice, medicii nostri va pot salva dintele, chiar daca este nevoie sa intervina chirurgical. In alternativa, va asteapta extractia, ale carei urmari, le cunoasteti foarte bine.

Datorita experientei medicilor Orto Care, sansele de recuperare a dintilor si de pastrare pe arcada sunt mari. Insa rata de succes este conditionata si de tempestivitatea cu care ne solicitati terapiile de endodontie.

 

Nu intarziati sa actionati, inca de la primul simptom sau urmatorul pas va fi extractia!

 

Preturi

 • Obturatie de canal pe incisiv, canin
  80 lei
 • Obturatie de canal pe premolar
  90 lei
 • Obturatie de canal pe molar
  100 lei
 • Drenaj endodontic
  60 lei
 • Pansament devitalizant
  50 lei
 • Mai multe preturi


Programari

Program

 • Luni - Vineri
  9:00 - 20:00
 • Sambata - Duminica
  Inchis

Important
Acest site foloseste cookie. Continuarea navigarii implica acceptarea lor.