Inlocuirea unui dinte natural pierdut cu implant dentar, este esentiala pentru reabilitarea estetica si functionala a pacientilor edentati total / partial.

Implant dentar – Solutia ideala de reabilitare estetica si functionala

Generic, oamenii cand au probleme cu dintii, obisnuiesc sa spuna ca merg la dentist, nu la parodontolog daca au parodontoza, nu la ortodont daca au nevoie de dispozitive ortodontice, nu la implantolog daca vor sa-si puna un implant dentar. Si exemplele pot continua.

In ce consta terapiile de implantologie?

Nu orice medic dentist trateaza boala parodontala si malocluziile. Si nu toti sunt pregatiti sa insereze un implant pe locul dintelui pierdut. In acest din urma caz, este nevoie de un specialist in implantologie, o ramura a stomatologiei care se ocupa de inlocuirea dintilor naturali cu radacini artificiale, implantate chirurgical.

Tehnica de implantare descrie o suita de proceduri chirurgicale, menite sa reabiliteze pacientii edentati total sau partial. Tratamentul presupune amplasarea unor suruburi metalice (radacini sau implanturi dentare, ce imita radacinile naturale), in tesutul osos maxilar sau mandibular (in locul dintelui / dintilor lipsa).

Specializarea reprezinta una dintre punctele forte ale cabinetului nostru. Si aproape ca ne vine greu sa ne imaginam ca pana in urma cu cateva decenii, ”nefericitii” care din variate motive isi pierdeau unul sau mai multi dinti, fie ramaneau asa, fie alegeau puntile si protezele, singurele solutii disponibile la momentul respectiv.

In schimb, in prezent, datorita nivelului pana la care a evoluat implantologia, aproape de fiecare data, reusim sa executam lucrari protetice fixe, ce pot oricand egala dintii naturali atat din punctul de vedere al esteticii si functionalitatii, cat si in ce priveste durata de viata.

Asa cum arata studiile de ultima ora, daca cel care se ocupa de implantare este un stomatolog cu experienta, pe termen lung, rata de succes atinge 95 de procente, la 10 ani dupa interventie. Fara sa intram in amanunte cu privire la factorii de risc, precizam ca la fumatori, rata de succes nu depaseste 80-85%.

Ce sunt implanturile dentare?

Ceea ce se numeste implant dentar, este de fapt o structura alcatuita din doua parti: un surub metalic, cu rolul sa inlocuiasca radacina naturala si bontul protetic, o componenta metalica redusa ca dimensiuni, ce face legatura intre radacina artificiala si coroana protetica.

Coroana nu face parte din implant (se comanda si se plateste separat), insa impreuna cu surubul si bontul, va inlocui dintele care lipseste. Surubul este realizat din materiale biocompatibile cu tesuturile umane. Cel mai adesea se construieste din titan, un metal cu insusiri particulare, care nu cauzeaza reactii alergice si favorizeaza procesul de osteointegrare.

Mai recent, in locul titanului se mai utilizeaza zirconiul, un material caracterizat de asemenea de durabilitate si de rezistenta la coroziune. Datorita proprietatilor, un implant dentar din zirconiu, comparativ cu cel din titan, este superior calitativ si estetic. Preturi implanturi dentare accesibile pentru toate categoriile de oameni.

Implanturile pot avea forma cilindrica sau conica, iar lungimile (6-15 mm) si diametrul (3-5 mm) se stabilesc in baza necesitatilor individuale ale fiecarui pacient. Totul depinde de cantitatea de tesut osos disponibil. Dar si in cazurile in care grosimea osului este insuficienta , prin aditie de os, putem corecta ”carentele” si pregati ”terenul”.

Odata integrate in tesutul osos (procesul de osteointegrare), pot sustine o singura coroana sau mai multe, fiecare perfect functionala. Astfel, se transforma in excelenti piloni de ancorare a puntilor alcatuite din 3-4 elemente, dar si a protezelor complete, daca pacientii sunt edentati total.

Cu alte cuvinte, de la o situatie la alta, medicul implantolog va insera unul sau mai multe implanturi dentare, care vor inlocui (dupa caz) un dinte (coroana), mai multi dinti (punte sau proteza partiala) ori toti dintii unei arcade (proteza completa).

 

De ce ai nevoie de implant dentar?

Fiecare pacient este unic, iar raspunsul la aceasta intrebare difera de la un caz la altul. Dupa o analiza si evaluare atente, medicul implantolog pune un diagnostic si ii prezinta pacientului posibilitatile disponibile. De regula, situatiile in care folosim un implant dentar, sunt urmatoarele:

a. Inlocuirea unui singur dinte
Solutia este mai putin invaziva decat puntea clasica formata din 3 elemente (2 piloni laterali si o coroana), rezultatele sunt de exceptie. Implantul are o rezistenta majora si nu depinde de starea dintilor alaturati, acestia nefiind afectati. Radacina din titan este cea care va sustine coroana artificiala, nu elementele dentare adiacente.

b. Inlocuirea mai multor dinti alaturati
Pentru inlocuirea a 3-4 dinti invecinati, se foloseste puntea pe implanturi, care nu mai este sustinuta de dintii naturali, ci de radacinile artificiale, inserate prin interventia chirurgicala. La nevoie, pentru consolidarea lucrarii (trebuie sa reziste la fortele de masticatie), putem suplimenta numarul de implanturi.

c. Inlocuirea tuturor dintilor de pe o arcada
La pacientii cu putini dinti pe o arcada, insuficienti sa poata servi de suport pentru o punte / o proteza fixa sau aflati intr-o stare deplorabila, unica solutie pe care o recomandam, ramane implantologia, mai exact o proteza circulara completa, sprijinita pe 4 sau mai multe implanturi dentare.

Numarul implanturilor este intotdeauna mai mic decat al dintilor ce trebuie inlocuiti pentru reabilitarea pacientilor. Un singur surub poate sustine mai multe coroane dentare si aproape niciodata nu exista paritate intre dintele natural lipsa si radacina artificiala.

Care sunt etapele procedurii de implantare?

Implantologia nu ofera solutii miraculoase. Nici in cazul implanturilor de o zi, nu va asteptati sa rezolvati ”handicapul” in cateva ore. Orice terapie incepe cu o consultatie initiala, urmata de una sau mai multe vizite la dentist:


1. Colocviul cu medicul dentist

Pentru inceput, evaluam starea pacientului si stabilim daca este un candidat potrivit pentru implantare sau exista contraindicatii. Tot acum executam un examen radiologic, prin care verificam conditiile in care se prezinta cavitatea orala si tesutul osos (daca exista probleme precum cariile sau boala parodontala).

Radiografia impreuna cu amprenta dentara constituie principalele instrumente de planificare a reabilitarii functionale si estetice. Astfel, putem elabora un tratament precis, care la nevoie (cand grosimea si densitatea osoasa sunt insuficiente), poate include si regenerarea osoasa prin grefa.


2. Inserarea implantului

Urmeaza pregatirea ”sediului” unde va fi localizata radacina artificiala si imediat dupa, amplasarea surubului din titan sau zirconiu, in zona edentata a maxilarului / mandibulei. Operatiunea de implantare propriu-zisa este precedata de o mica incizie (pana ce osul devine vizibil) si de forare a tesutului osos.

Intreaga procedura se face sub anestezie (anestezie locala, sedare constienta), in conditii perfect sterile. Etapa se poate finaliza cu acoperirea dispozitivului cu tesut gingival si cu sutura gingiei in cateva puncte.

O optiune secundara consta in plasarea unui bont de vindecare , pana la inlocuirea sa cu bontul protetic definitiv si la anexarea coroanei dentare. In situatia de fata, protezarea definitiva se face fara sa supunem pacientul la inca o interventie chirurgicala, caz in care ar trebuie sa practicam o noua incizie pentru pozitionarea bontului definitiv.

A doua faza chirurgicala, mai rapida decat prima, este mai putin traumatizanta. Dar pacientii pot sta linistiti, niciuna nu doare. Cel mult, vor simti ca se lucreaza si poate un lejer disconfort. Iar din cauza vascularizatiei locale, sangerarea este inevitabila, dar nimic grav care sa genereze panica.

3. Vindecarea parodontiului
Indiferent daca protocolul include 1 sau 2 faze chirurgicale, inainte de fixarea lucrarii protetice (coroana singura, punte sau proteza totala), trebuie sa asteptam circa 3-6 luni. In acest timp, osul si tesuturile lezate se vindeca si incep sa adere la implantul dentar intocmai ca la o radacina naturala (osteointegrare).

In mod normal, in intervalul mentionat, radacina nu trebuie solicitata. Insa pentru a reduce impactul psihologic datorat absentei dintilor, pacientii pot sa poarte o proteza provizorie, capabila sa asigure exigentele estetice si sa suporte fortele exercitate in timpul masticatiei.

4. Pozitionarea coroanei dentare
Odata ce bontul temporar este inlocuit cu altul definitv, mai luam un rand de amprente, pe care le confruntam cu cele initiale. In laborator, tehnicianul dentar se va ocupa de realizarea lucrarii protetice definitive, cu grija la culoare si forma, astfel incat diferentele percepute sa fie minime.

In general, aceasta faza este urmata de cel putin inca o vizita in cabinetul stomatologic (doar de control). In ciuda sanselor de reusita aproape de 100%, este necesar ca specialistul implantolog sa verifice modul cum se prezinta implantul dentar, atat in plan functional, cat si estetic.

V-am prezentat etapele procedurilor de implantare standard, nu a celor unde totul se petrece in aceeasi zi (inserea implantului, luarea amprentelor, fixarea bontului protetic si a coroanei), la interval de cateva ore. Dar despre acest tip de implanturi, probabil ca va vom oferi mai multe detalii intr-o postare separata.

Cat dureaza un implant dentar?
Mai devreme am vorbit despre o rata de succes de aproape 100%. Corpul uman, este in permanenta expus unor conditii variabile, imperfecte. Diabetul, patologiile cardiace, densitatea osoasa, boala parodontala, fumatul, etc. sunt factori care conditioneaza reusita interventiei si prelungesc sau reduc perioada de garantie.

La fel ca pentru dintii naturali, este importanta igiena orala, dar si vizitele periodice la cabinetul stomatologic. Dar implantul se poate pierde si din alte cauze in afara de igiena deficitara, poate principala responsabila de periimplantita (inflamarea tesuturilor din jurul surubului din titan).

Nu este ca si cum am fixa un surub intr-un suport de otel. Durata de viata se poate scurta si din cauza unor traume locale sau a suprasolicitarii datorate bruxismului (tulburare manifestata prin ”scrasnirea” dintilor), situatii urmate de fisurarea / ruperea componentelor vizibile si a partilor ”ascunse” sub gingie.

In conditii ideale, un implant dentar isi pastreaza caracteristicile si este perfect functional toata viata. Insa nu putem estima cu precizie cat este garantat sa reziste. Durata sa de viata depinde de planul terapeutic ales, de corectitudinea procedurii, dar si de igiena orala post-operatorie si alte posibile patologii generale sau locale survenite ulterior amplasarii lui.


Important
Acest site foloseste cookie. Continuarea navigarii implica acceptarea lor.