Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0767 599 939
Calea Vitan, nr. 108, bl. V35
sc. 2, parter, ap. 39, interfon 39
Programare
Articole   -   Ortodonție

Aparatul dentar afectează fonetica?

 

Ortodonția este acea ramură a stomatologiei care are ca obiect de studiu poziția normală a dinților, corectând eventualele anomalii dentare cu ajutorul aparatelor dentare.

 

Aparat dentar București este un instrument inserat în cavitatea orală, pe partea frontală sau interioară a dinților, în functie de caz, pentru a corecta și alinia poziția acestora. Materialul din care sunt facute , precum și partea unde sunt poziționate diferă în funcție de gravitatea anomaliilor sau de modelul ales de către pacient.

 

Întrebarea care stă pe buzele multor pacienți este dacă aparat dentar București afectează vorbirea în vreun fel. În continuare vom aborda care sunt de fapt motivele care influențează fonetica în mod direct.

 

aparat dentar bucuresti, clinica stomatologica bucuresti, clinica stomatologica orto care

Anomaliile dentare nu sunt doar inestetice

De-a lungul timpului medicii stomatologi au realizat că anomaliile dentare nu sunt doar probleme de ordin estetic, acestea afectând și vorbirea pacienților. Spațiile interdentare, dinții înghesuiți sau încălecați incomodează poziția normala a limbii în procesul de vorbire.

 

De asemenea cea mai mare parte a anomaliilor dentare crează disfuncții la nivelul aparatului masticator care afectează modul în care sunt mestecate alimentele, producând tulburări gastro-digestive, total neplăcute pentru pacienți.

 

În general copiii pot suferi de anomalii dentare la fel de grave ca și un adult, de aceea este indicat ca acestea să fie tratate încă de la vârste fragede pentru a diminua riscul de:

 • Apariție al cariilor
 • Tulburări digestive
 • Acumulări de tartru
 • Perturbări la nivel fonetic

 

Partea bună este că toate anomaliile dentare pot fi corectate și la vârsta adultă, deși nu este bine să fie neglijate atât de mult timp, deoarece pot provoca reale riscuri la nivelul danturii.

 

Acestea nu trebuie ignorate mai ales din cauză că nu sunt doar de natura estetică, ci și de natură funcțională, afectând masticația și fonetica, care poate duce în timp la reale probleme de exprimare sau tulburări digestive.

Unele aparate chiar pot afecta vorbirea

Deși acest lucru este rar, există anumite aparate dentar care poate afecta putin pronunția cuvintelor. Acestea sunt cele care se poziționează pe partea înterioară a danturii.

 • Aparat dentar mobil -  acest timp de aparat este destinat copiilor și are mici sârmulițe care vin pe deasupra dinților și are baza pe cerul gurii.
 • Aparat dentar lingual – acesta se montează pe partea interioară a dinților, iar la începutul tratamentului este necesară o perioadă scurtă de acomodare.

 

Din aceste motive,  în cazul anumitor persoane, pot aparea mici dificultăți la pronunția anumitor cuvinte, dar acest fenomen va disparea după câteva zile imediat ce se obișnuesc cu aparatul dentar București.

 

Așadar, chiar dacă vorbirea este defectuasă, această problemă este absolut normală și temporară, neconstituind un real impediment pe întreaga durată a tratamentului.

 

Dacă ne referim la restul aparatelor dentare clasice, situate pe partea exterioară a dinților sau la cele de tip gutieră nu este cazul să vă faceți griji. Acestea nu pot afecta în niciun fel pronunția cuvintelor.

Aparatele dentare au mai multe beneficii decât părți negative

După cum am aflat mai sus, singurul impediment când vine vorba de aparat dentar București se regăsește doar în cazul anumitor astfel de mecanisme și este temporar. Desigur, acest lucru nu se aplică tuturor pacienților, existând persoane mai norocoase care nu întâmplină această problemă.

 

Beneficiile aparatelor dentare sunt multiple și sunt atât de natură estetică cât și funcționale:

 • Redă aspectul plăcut al dinților prin aliniarea lor corectă
 • Reduce riscul apariției cariilor și a problemelor gingivale
 • Împiedică eroziunea dentară
 • Ajută la reglarea pronunției afectată de spațiile interdentare
 • Ajutâ la masticația corectă a alimentelor
 • Îndeamnă la o igienă dentară mai riguroasă

 

În concluzie, aparat dentar București ne demonstrează ca punctele lui forte sunt mult mai numeroase și mai concludente decat micile minusuri.

 

Clinica stomatologică Orto Care, din calea Vitan, sector 3, București se mândrește cu un valoros departament de ortodonție în care lucrează specialiști care sunt mereu pregătiți să vă răspunda la orice întrebare ați avea legate de acest tip de tratament.

Solicitaţi neîntârziat o primă şedinţă de consultare unuia dintre medicii ortodonţi de înaltă calificare de aici, cel care vă va indica, eventual, pentru început, şi tipul de investigaţie imagistică potrivit!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.