Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0767 599 939
Calea Vitan, nr. 108, bl. V35
sc. 2, parter, ap. 39, interfon 39
Programare

Endodonție

Endodonția reprezintă o procedură medicală ce are ca scop tratarea afecțiunilor din interiorul pulpei dentare.

 

Endodonția este o ramură a stomatologiei al cărei rol este diagnosticarea, prevenirea sau tratarea pulpei dentare.

 

Tratamentul endodontic sau obturația de canal este procedura care poate salva dintele de la o extracție dentară.

Tratamentul endodontic poate salva dintele

 

Din nefericire, caria dentară poate apărea la orice vârstă, indiferent că există dentiție de lapte sau dentiție definitivă. În stadiul incipient, o carie dentar nu prezintă niciun simptom, iar pacientului îi este greu să își dea seama de existența ei.

 

Tocmai de aceea, controlul stomatologic efectuat o dată la șase luni este esențial pentru sănătatea dentară. În cadrul acestei vizite, medicul stomatolog poate observa orice problemă încă din faza incipientă. Astfel, afecțiunile dentare pot f rezolvate rapid și fără costuri foarte mari.

 

Însă, există cazuri în care pacientul nu se prezintă la stomatolog și amână consultațiile periodice până este prea târziu. O carie dentară netratată la timp, poate penetra țesuturile dintelui până la ajunge la nervul acestuia. Astfel, medicul stomatolog va alege tratamentul endodontic pentru a putea salva dintele profund afectat de caria dentară.

tratament endodontic, obturatie de canal, orto care, stomatologie bucuresti, stomatologie vitan

tratament endodontic, obturatie de canal, orto care, stomatologie bucuresti, stomatologie vitan

Când este nevoie de un tratament endodontic?

 

Durerea acută de dinți poate avea ca sursă un proces inflamator în curs, generat la rândul său de o carie dentară profundă. În astfel de situații, tratamentele endodontice sunt singura șansă de conservare a structurii afectate a dintelui.

 

Fara sa se limiteze la o simplă obturație de canal, endodonția acoperă întreaga paletă a intervențiilor în care este implicată partea internă a dintelui care conține pulpa dentară.

 

Tratamentul endodontic este esențial atunci când traumele sau cariile profunde cauzează leziuni care avansând, pot afecta ireversibil pulpa dentară. După tratamentul endodontic urmează o reabilitare orală prin protezare, intervenție ce poate duce la compromiterea țesutului ”viu”.

 

Terapia începe printr-o obturație de canal. Ulterior, zona este curățată, dezinfectată și ”închisă” prin plombă (obturație estetică). În caz contrar, bacteriile prezente se propagă în toate țesuturile ”vii” străbătute de vasele sanguine și de nervi, situate sub smalț și dentină.

tratament endodontic, obturatie de canal, orto care, stomatologie bucuresti, stomatologie vitan

tratament endodontic, obturatie de canal, orto care, stomatologie bucuresti, stomatologie vitan

Ce probleme rezolvam cu ajutorul endodonției?


Scopul acestei ramuri a stomatologiei este de a curăța întregul sistem al dintelui afectat și de a garanta salvarea structurii dintelui, eliminând bacteriile și totodată infecția. în absența intervențiilor prompte, infecția se poate extinde spre rădăcina, unde se localizează în jurul zonei apicale.

 

Uneori, procesul devine ireversibil, ducând la cronicizare. Din păcate, situațiile în care ne vedem nevoiți să intervenim pentru a putea evita extracțiile, nu sunt nici simple, nici singulare. Printre patologiile rezolvate de endodonție, se numără:

 • Pulpitele dentare

Leziunile cariogene localizate în adâncimea țesuturilor. Acestea cauzează inflamarea pulpei dentare și infecția bacteriană (pulpita). Extinderea infecției poate duce la necrozarea pulpitei, situație ce favorizează apariția maladiilor parodontale și radiculare.

 

 • Granulomul

Frecvent, patologia este asociată cu inflamarea pulpei și cu abcesul dentar. La origini, trauma este anticipată de un fenomen inflamator asimptomatic, localizat la extremitatea radiculară care poate cuprinde și restul țesuturilor.

 

 • Alte tulburări

Procedura de oburație de canal sau de devitalizare se dovedește utilă și dacă:

 - Se verifică moartea pulpei dentare;

- Exista leziuni traumatice la nivelul pulpei;

- Se pune problema reabilitării prin proteze dentare.

tratament endodontic, obturatie de canal, orto care, stomatologie bucuresti, stomatologie vitan

tratament endodontic, obturatie de canal, orto care, stomatologie bucuresti, stomatologie vitan

Ce presupune tratamentul endodontic?


Terapia prevede îndepărtarea țesutului pulpar inflamat sau necrotizat de la nivelul coroanei, precum și al rădăcinii. Procedura este denumită și ”devitalizare”, tocmai pentru că elimină părțile ”vii” ale dintelui, adică vascularizația și terminațiile nervoase.

 

Tratamentul endodontic durează destul de mult, îndeosebi pentru molari (este nevoie de mai multe ședințe). În clinica stomatologică Orto Care, tratamentul se efectuează astfel:

 • Realizarea radiografiei

Aceasta ne permite să punem un diagnostic și să identificăm situațiile critice.

 

 • Anestezia locală

Odată ce zona este ”amorțită”, putem continua cu procedura de devitalizare propriu-zisă.

 

 • Izolarea cu digă

Metoda asigură izolarea optimă a dintelui afectat de restul cavității orale, dar și evitarea contaminării zonei cu salivă.

 

 • Deschiderea camerei pulpare

Această etapă presupune curățarea cavității afectate de caria dentară, astfel încât să putem avea acces la țesutul inflamat/ necrotizat.

 

 • Curățarea camerei pulpare

Cu ajutorul instrumentarului stomatologic, pătrundem în camera pulpară până la canalul radicular.

 

 • Dezinfectarea camerei pulpare

Pentru a bloca răspândirea bacteriilor, spălăm zona folosind substanțe antiseptice.

 

 • Tratamentul de canal

După eliminarea țesutului inflamat, închidem camerele pulpare și radiculare rămase goale (obturație de canal);

 

 • Reconstruirea coroanei dentare

Continuăm cu sigilarea și refacerea dintelui prin plombă definitivă (obturație coronară), incrustații sau coroane ceramice.

tratament endodontic, obturatie de canal, orto care, stomatologie bucuresti, stomatologie vitan

Ce rezultate se obțin prin tratamentul endodontic?

 

Ca urmare a obturației de canal, dintele ”bolnav” nu mai reprezintă un focar de infecție. După reconstrucția coroanei cu obturații estetice sau prin protezare, acesta continuă să își desfășoare funcțiile la fel ca o structură perfect sănătoasă. Astfel, tratamentul permite reintegrarea dintelui pe arcadă.

 

În măsura în care starea clinică a pacienților nu devine o ”amenințare”, rata de succes a intervențiilor de endodonție este de aproape 100 %. Însă, procentul înregistrează o scădere semnificativă când se pune problema repetării tratamentelor.

 

Posibil că în cadrul unui tratament anterior, tratamentul endodontic a fost efectuat greșit sau în condiții improprii. Poate că nu s-au respectat toate etapele, ori medicul, insuficient pregătit, a folosit instrumente nepotrivite sau incorect sterilizate.

 

Datorită experienței medicilor Orto Care, șansele de recuperare a dinților și de păstrare pe arcadă sunt mari.

tratament endodontic, obturatie de canal, orto care, stomatologie bucuresti, stomatologie vitan

tratament endodontic, obturatie de canal, orto care, stomatologie bucuresti, stomatologie vitan

Apelează la noi pentru un zâmbet natural și sănătos!

Servicii stomatologice complete

Fie că este vorba despre probleme ortodontice, implantologice sau de estetică dentară, la Orto Care dantura ta este pe mâini bune.

Atmosferă relaxantă și prietenoasă

Pentru noi, persoana care apelează la Orto Care nu este doar un simplu pacient, ci un nou prieten ale cărui griji și nevoi sunt pe primul loc.

Personal medical specializat

Echipa noastră specializată este pregătită chiar și pentru cele mai complexe cazuri stomatologice pentru un rezultat pe placul tău.