Generic, oamenii când au probleme cu dinții, obișnuiesc să spună că merg la dentist, nu la parodontolog dacă au parodontoză, nu la ortodont daca au nevoie de dispozitive ortodontice, nu la implantolog daca vor să-și puna un implant dentar. Si exemplele pot continua.
Nu orice medic dentist tratează boala parodontală sau malocluziile, așa cum nu toți medicii stomatologii sunt pregătiți să insereze un implant pe locul dintelui pierdut. Este nevoie de un specialist în implantologie pentru a ne asigura că procedura inserării implantului este efectuată corect și are un rezultat reușit.
Implantologia este o ramură a stomatologiei ce are în vedere înlocuirea dinților naturali cu rădăcini superficiale, implantate chirurgical.
Tehnica de implantare descrie un sistem de proceduri chirurgicale, menite ca, împreună, să reabiliteze pacienții edentați total sau parțial.
Tratamentul presupune amplasarea unor șuruburi metalice (rădăcini sau implanturi dentare, ce imită rădăcinile naturale) în țesutul osos maxilar sau mandibular (în locul dintelui/ dinților lipsă).
Procedurile implantologiei reprezintă unul dintre punctele forte ale clinicii Orto Care. Dacă în trecut persoanele care își pierdeau unul sau mai mulți dinți, fie rămâneau așa, fie alegeau punțile și protezele dentare, în prezent, datorită evoluției majore, avem de fiecare dată șansa să executăm lucrări protetice fixe. Acestea pot egala atât estetica, cât și funcționalitatea sau durata de viață a unui dinte natural.
Așa cum arată studiile de ultimă oră, dacă medicul ce se ocupă de implantare este un stomatolog cu experiență și specializat, rata de succes atinge 95 de procente.
Ceea ce se numește implant dentar este de fapt o structură alcătuită din două părți:
Coroana nu face parte din implant (se comandă și se plătește separat), însă împreună cu șurubul și bontul, va înlocui dintele care lipsește.
Șurubul este realizat din materiale biocompatibile cu țesuturile umane. Cel mai adesea se construiește din titan, un metal cu însușiri particulare ce nu cauzează reacții alergice și care favorizează procesul de osteointegrare.
Mai recent, în locul titanului se mai utilizează zirconiul, un material caracterizat de asemenea de durabilitate și rezistență la coroziune. Datorită proprietăților, un implant dentar din zirconiu, comparativ cu cel din titan, este superior calitativ și estetic.
Implanturile pot avea formă cilindrică sau conică, iar lungimile (6-15 mm) și diametrul (3-5 mm) se stabilesc în baza necesităților individuale ale fiecărui pacient. Totul depinde de cantitatea de țesut osos disponibil. Dar, și în cazurile în care grosimea osului este insuficientă, prin adiție de os, putem corecta ”carentele” și putem pregăti ”terenul”.
Odată integrate în țesutul osos (procesul de osteointegrare), acestea pot susține o singură coroană sau mai multe, fiecare perfect funcțională. Astfel, se transformă în excelenți piloni de ancorare a punților alcătuite din 3-4 elemente, dar și a protezelor complete, în cazurile în care pacienții sunt edentați total.
Cu alte cuvinte, de la o situație la alta, medicul implantolog va insera unul sau mai multe implanturi dentare ce vor înlocui (după caz) un dinte (coroană), mai mulți dinți (punte sau proteză parțială), ori toți dinții unei arcade (proteză completă).
Fiecare pacient este unic, iar răspunsul la această întrebare diferă de la un caz la altul. După o analiză și o evaluare atentă, medicul implantolog pune un diagnostic și îi prezintă pacientului posibilitățile disponibile. De regulă, situațiile în care folosim un implant dentar București sunt urmatoarele:
Soluția este mai puțin invazivă decât puntea clasică formată din 3 elemente (2 piloni laterali și o coroană), iar rezultatele sunt de excepție.
Implantul are o rezistență majoră și nu depinde de starea dinților alăturați, aceștia nefiind afectați. Rădăcina din titan este cea care va susține coroana artificială, nu elementele dentare adiacente.
Pentru înlocuirea a 3-4 dinți învecinați se folosește puntea pe implanturi. Aceasta nu mai este susținută de dinții naturali, ci de rădăcinile artificiale inserate prin intervenția chirurgicală. La nevoie, pentru consolidarea lucrării (trebuie să reziste la forțele de masticație), putem suplimenta numărul de implanturi.
În cazurile în care pe arcadă au rămas puțini dinți, aceștia vor fi insuficienți pentru a putea servi drept suport pentru o punte sau o proteză fixă. Astfel, acestor pacienți le recomandăm o proteză circulară completă, sprijinită pe 4 sau mai multe implanturi dentare.
Numărul implanturilor este întotdeauna mai mic decât al dinților ce trebuie înlocuiți pentru reabilitarea pacienților. Un singur surub poate susține mai multe coroane dentare și aproape niciodată nu există paritate între dintele natural lipsă și rădăcina artificială.
Implantologia nu oferă soluții miraculoase. Nici în cazul implanturilor de o zi nu te aștepta ca problema ta să se rezolve în câteva ore. Orice terapie începe cu o consultație inițială, urmată de una sau mai multe vizite la dentist:
Pentru început, evaluăm starea pacientului și stabilim dacă este un candidat potrivit pentru implantare sau există contraindicații. Tot acum, executăm un examen radiologic prin care verificăm condițiile în care se prezintă cavitatea orală și țesutul osos (dacă există probleme precum cariile sau boala parodontală).
Radiografia împreună cu amprenta dentară constituie principalele instrumente de planificare a reabilitării funcționale și estetice. Astfel, putem elabora un tratament precis care la nevoie, poate include și regenerarea osoasă prin grefă (când grosimea și densitatea osoasă sunt insuficiente).
Urmează pregătirea locului unde va fi localizată rădăcina artificială și imediat după, amplasarea șurubului din titan sau zirconiu, în zona edentată a maxilarului/ mandibulei.
Procedura de implantare propriu-zisă este precedată de o mica incizie (până ce osul devine vizibil) și de forare a țesutului osos.
Întreaga procedură se face sub anestezie (anestezie locală, sedare conștientă), în condiții perfect sterile. Etapa se poate finaliza cu acoperirea dispozitivului cu țesut gingival și cu sutura gingiei în câteva puncte.
O opțiune secundară constă în plasarea unui bont de vindecare până la înlocuirea sa cu bontul protetic definitiv și la anexarea coroanei dentare. În situația de față, protezarea definitivă se face fără să supunem pacientul la încă o intervenție chirurgicală, caz în care ar trebui să practicăm o nouă incizie pentru poziționarea bontului definitiv.
A doua fază chirurgicală, mai rapidă decât prima, este mai puțin traumatizantă. Dar pacienții pot sta liniștiți, niciuna nu doare, ci doar se simte un disconfort destul de mic. Nici în ceea ce privește sângerarea, pacienții nu trebuie să își facă griji. Din cauza vascularizației locale, sângerarea este inevitabilă, dar nu este nimic grav care să genereze panică.
Indiferent dacă protocolul include 1 sau 2 faze chirurgicale, înainte de fixarea lucrării protetice (coroană singură, punte sau proteză totală) trebuie să așteptăm circa 3-6 luni. În acest timp, osul și țesuturile lezate se vindecă și încep să adere la implantul dentar întocmai ca la o rădăcină naturală (osteointegrare).
În mod normal, în intervalul menționat, rădăcina nu trebuie solicitată. Însă, pentru a reduce impactul psihologic datorat absenței dinților, pacienții pot să poarte o proteză provizorie, capabilă să asigure exigențele estetice și să suporte forțele exercitate în timpul masticației.
Odată ce bontul temporar este înlocuit cu altul definitv mai luăm un rând de amprente pe care le comparăm cu cele inițiale. În laborator, tehnicianul dentar se va ocupa de realizarea lucrării protetice definitive, ținând cont de culoare și formă, astfel încât diferențele percepute să fie minime.
În general, această fază este urmată de cel puțin încă o vizită în cabinetul stomatologic (doar de control). În ciuda șanselor de reușită aproape de 100%, este necesar ca specialistul implantolog să verifice modul cum se prezintă implantul dentar, atât în plan funcțional, cât și estetic.
Ți-am prezentat astfel etapele procedurii de implantare standard, nu a procedurii unde totul se petrece în aceeași zi (inserarea implantului, luarea amprentelor, fixarea bontului protetic și a coroanei), la interval de câteva ore.
Am vorbit mai sus despre rata de succes de aproape 100% a implantului dentar București. Însă, corpul uman este în permanență expus unor condiții variabile, imperfecte. De aceea, diabetul, patologiile cardiace, densitatea osoasă, boala parodontală sau fumatul sunt factori care condiționează reușita intervenției și astfel reduc perioada de viață a unui implant dentar.
La fel ca în cazul sănătății dinților naturali și pentru sănătatea unui implant dentar este la fel de importantă igiena orală și consultul stomatologic periodic. Igiena deficitară este poate prima cauză responsabilă pentru apariția periimplantitei (inflamarea țesuturilor din jurul șurubului din titan).
Durata de viață se poate scurta:
În conditii ideale, un implant dentar își păstrează caracteristicile și este perfect funcțional toată viața. Însă, nu putem estima cu precizie cât este garantat să reziste. Durata sa de viață depinde de planul terapeutic ales, de corectitudinea procedurii, dar și de igiena orală post-operatorie și alte posibile patologii generale sau locale survenite ulterior amplasării lui.